Subscribe to the bi-annual report
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Assessing and promoting civil and minority rights in South Africa.

[Source: Doorbraak by Karl Drabbe.]

Vlaamse media besteedden er weinig aandacht aan, maar in de nacht van 22 op 23 augustus beefde Johannesburg op zijn grondvesten. Sinds de afschaffing van de apartheid en de invoering van het algemeen enkelvoudig stemrecht in 1994, was het ANC er aan de macht. Maar in de jongste gemeenteraadsverkiezingen werd de machtspartij naar de oppositiebanken gewezen.

De nieuwe burgemeester heet Herman Mashaba en stapte pas in december vorig jaar in de politiek. Hij zal zich zijn aanstelling levendig herinneren. Tijdens de elf uur durende gemeenteraadszitting zakte er – eerder toevallig – zelfs een ANC-lid in elkaar, de man overleed ter plekke.

En niet alleen Johannesburg viel in de handen van de grootste oppositiepartij Democratic Alliance (DA). Van de zes grootste steden in Zuid-Afrika zijn er nog slechts twee in handen van het ANC. In Kaapstad krimpte de partij zelfs tot een schamele 24%. President Jacob Zuma mag dan wel geloven dat zijn partij aan de macht blijft tot Jezus terugkeert, zijn landgenoten zijn duidelijk een andere mening toegendaan.

Levendige oppositie

De grootste oppositiepartij is de Democratische Alliantie (DA), die vooral een stronghold heeft in de hoofdzakelijk witte Westkaap. Reden te meer waarom de partij vaak racisme werd verweten, al wordt de partij vandaag geleid door een zwarte, Mmusi Maimane. Voor blanke Zuid-Afrikanen – Engels- en Afrikaanstaligen – was de keuze voor de liberale partij een evidentie. Maar ook kleurlingen en Indiërs kiezen massaal voor de DA.

Hier verder te lezen.

South Africa at a Glance
57 700 000 (mid 2018 estimate)
4.0% y/y in January 2019 (CPI) & +4.1 y/y in January 2019 (PPI)
1.4% q/q (4th quarter of 2018)
More information: Click here!