Subscribe to the bi-annual report
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Assessing and promoting civil and minority rights in South Africa.

[Source: Trouw by Niels Posthumus. Photo by Bram Lammers.]

Ze kwamen in de jaren vijftig en zestig naar Zuid-Afrika, maar hielden vast aan hun Hollandse cultuur. Correspondent Niels Posthumus en fotograaf Bram Lammers volgden een half jaar lang vier Nederlanders in ouderendorp Oranjehof bij Johannesburg.

Nora de Rijk-Van der Laan (71) verkoopt haring op de Oranjemarkt die haar Nederlandse woongroep in Zuid-Afrika, de Oranjehof, twee keer per jaar organiseert. Het loopt storm bij haar kraam. Al eten haar klanten de rauwe vis met uitjes niet van de staart, maar op brood. Haar man Jan de Rijk (83) zit op een stoel naast een koelbox. Hij heeft net een nieuwe pacemaker gekregen en is slecht ter been. Hij opent het deksel. “Kijk, vijftig kilo vis”, zegt hij. “Ik koop de ­haringen en mijn vrouw verkoopt ze.”

Het echtpaar De Rijk staat al sinds jaar en dag op de Nederlandse markt in hun woongroep voor ouderen, iets ten oosten van Johannesburg. De gazonnen voor de 108 bakstenen bungalows zijn keurig gemaaid. Bij veel huizen hangt de Nederlandse vlag uit. Op een enkele oprit staat een caravan. Er zijn een paar honderd mensen afgekomen op de stalletjes met rookworst, kroketten, Goudse kaas en speculaas. Uit de luidsprekers klinkt ‘Och, was ik maar bij moeder thuis gebleven’ van Johnny Hoes. De langste rij staat bij de poffertjeskraam.

Lees verder hier.

South Africa at a Glance
57 700 000 (mid 2018 estimate)
4.4% y/y in April 2019 (CPI) & +6.5 y/y in April 2019 (PPI)
-3.2% q/q (1st quarter of 2019)
More information: Click here!